Schizofreen

Vandaag in de Volkskrant: een stemmetje in je hoofd zet niet aan tot moord. Iris Sommer, hoofd van de stemmenpoli (UMC Utrecht) vindt het beeld dat hoofdpersonen in films vaak gaan moorden in opdracht van stemmen onrealistisch. Dat is namelijk heel zeldzaam.

Niet alleen schizofrenen horen stemmen. En 50% van de mensen die stemmen horen mankeert niets. Mensen met schizofrenie worden in films neergezet als onberekenbaar en levensgevaarlijk, vertelt Sommer. (Dat bleek ook uit mijn scriptie.) Onterecht, want schizofrenen hebben een normaal geweten.
Een hardnekkig filmcliché dus, moorden omdat dat moet van een stem in je hoofd.

Een ander misverstand over schizofrenie: het betekent niet dat je een gespleten persoonlijkheid hebt, wat dat ook moge zijn. Dat is wel de letterlijke vertaling, maar schizofrenen hebben niet meerdere persoonlijkheden. Dr. Jekyll en mr. Hyde zijn niet voor niets romanfiguren. Fictie dus.

Wat is het wel? Als je schizofrenie hebt verlies je (tijdelijk) het contact met de realiteit. Je kunt hallucinaties en wanen krijgen, en een psychose. Maar niet iedereen die een psychose heeft heeft schizofrenie. (Ypsilon legt de ziekte goed uit.)

Schizofrenie wordt in onze taal vaak gebruikt als twee handelingen door dezelfde persoon die totaal met elkaar in tegenspraak lijken te zijn: als verscheurd of inconsequent. Voorbeelden:

  • “Zeggen dat je vóór vrede bent terwijl je de Egyptische president een kalashnikov cadeau doet is een tamelijk schizofrene actie van Poetin”
  • “In Marokko heb je vrouwen met een hoofddoek, en werkende vrouwen met een eigen bankpas. […] Op het schizofrene af
  • Je huis volhangen met lichtroze, steigerhoutenlive-laugh-love-schilderijtjes en ondertussen je kinderen uitschelden als ze hun broodtrommel vergeten zijn (eigen voorbeeld)

Rieten-mand1

Nou zijn interieurversieringen met variatie op het thema live, laugh, love natuurlijk wel verschrikkelijk. Net als HOME, in houten letters in je boekenkast. Waarom doen mensen dat? Om zichzelf er thuis aan te herinneren dat ze thuis zijn? Of rieten harten, willekeurig opgehangen onder schilderijen of boven deurposten. Of opbergdozen waar in het Engels op staat wat erin zit. Hier staan nog meer voorbeelden. Ja, die kunnen mij, mits in hoge mate aanwezig, wél aanzetten tot moord. Maar met stemmen heeft dat niets te maken. Het betekent niet dat ik schizofreen ben. Wel dat ik de Leen Bakker zo veel mogelijk moet mijden.

Advertenties

Een gedachte over “Schizofreen

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s