Kleurcodes

Met Pasen heb ik het betrekkelijk rustig gehouden, qua brunches en chocoladedieren. Geamuseerd keek ik naar mijn collega’s, die op derde paasdag zuchtend en steunend binnen kwamen lopen, hun buik bekloppend: “Deze week eet ik écht alleen maar wortels en soep. Na al die paasstollen…”

Toen de secretaresse een overgebleven zak paaseitjes in een bakje schudde en pontificaal in de pantry neerzette, kon ik voor mezelf dan ook genoeg redenen verzinnen waarom ik nu best een eitje kon nemen. Naast mijn rustige Pasen, eatwise, had ik die ochtend mini-Twixen afgeslagen. En vooral: de eitjes in de pantry zaten in een wit-met-gouden papiertje. Witte chocola, mijn lievelings!

Paasei witEuforisch peuterde ik het papiertje eraf en stopte ik het eitje in mijn mond. Viel dát even vies tegen. Ik hapte in een soort lichtbruine non-chocola, met een pralinévulling die naar sinaasappel smaakte. Het is dat ik op kantoor zat en dus nog énige beschaving moest tonen, anders had ik het prutje in één keer uitgespuugd. De teleurstelling…

En daarna: de verontwaardiging! Om dit soort verrassingen te voorkomen hebben de papiertjes van paaseitjes altijd dezelfde kleur. Witgoud voor wit, blauw voor melk, rood voor puur en groen voor hazelnoot – om vieze verwarringen te voorkomen. Toen Tony Chocolonely tegen dit fundament ging schoppen door de kleuren voor melk en puur om te draaien werd het al verwarrend, maar het onderscheid tussen slaafvrije (dure) en slaafvolle (goedkope) paaseitjes kon ik nog wel maken.

Tot andere merken dus óók gaan spelen met de kleur van de papiertjes. Alsjeblieft: niet doen. Weg met zulke creativiteit. Terug naar het duidelijke vierkleurensysteem.

Colour blockingDuidelijkheid, dat kunnen we op meer gebieden van de openbare ruimte gebruiken. Ik denk aan kleding.

Verschijn je in het zwart op kantoor, dan weten je collega’s: slecht geslapen, grafhumeur, niet aanspreken. Kom je juist met kleurige kleding of colour blocking, dan zeg je: in voor een gezellig praatje, wil best onder werktijd koffie drinken of je vakantiefoto’s bekijken. Kies rode kleding voor ‘vandaag kan ik weinig hebben, al helemaal geen collega’s die wortels knagen, of vogelgeluidjes bij elk Whatsappje’. Voel je je sportief (constant in de startblokken voor een sprintje naar de trap of de printer), kies dan voor blauw. Dan weten anderen meteen of ze je mee moeten vragen voor een lunchwandeling. En als je zin hebt om je collega’s van ongevraagd advies te voorzien, bijvoorbeeld over zelf mueslirepen maken, goede basisscholen in de buurt of omgaan met de personeelsadviseur, trek dan iets groens aan. Neem een sjaal of vest mee om gedurende de dag van signaal te wisselen.Colour blocking3

Dit kleurensysteem gaat voor een hoop duidelijkheid en minder ergernis zorgen. Al blijft er natuurlijk ruimte voor een eigen invulling. Zo speel ik met het idee om morgen mosterdgeel te combineren met beige. Puur om verwarring te zaaien. De sinaasappelpraliné van de flexplekken, zullen ze me noemen.

Advertenties

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s