Lezen zonder schuldgevoel

Nederland gaat op vakantie, en dus bespreekt elke krant welke boeken mee moeten in de koffer. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond het stuk ‘Inhaallezen: aanbevelingen van de boekenkenners van Sir Edmund’. De aanbevelingen stonden vol verontschuldigingen: “Ja, u las Michel Faber al, maar ik was er nog niet aan toe gekomen” of “David Vann, nog zo’n schrijver waar ik al lang aan had moeten beginnen”. “Niña Weijers, het is verdorie de hoogste tijd dat ik kennis maak met dit aanstormende talent.” Schuldbewust zetten de redacteuren tussen het debuut van Miranda July en de laaste Knausgård ook Piketty en Tolstoj op hun lijstje. “Plusminus tiende poging om dit meesterwerk uit te krijgen.”

Koffer vol boekenWat doen we onszelf aan? Vakantie is toch om te ontspannen? Denken dat je in vakantie toekomt aan dat boek dat je thuis vanaf je nachtkastje blijft aanstaren is onzin. Dat je over Ulysses niet verder mee kunt praten dan “oh ja, over iemand in Dublin, toch?” betekent dat je nooit genoeg zin hebt gehad om het uit de kast te pakken, niet dat je te weinig tijd had. RTL Late Night kijken, of drie kwartier door het Instagramaccount van Doutzen Kroes scrollen paste namelijk wél in je dag.

Boeken vakantieJe bent ‘eigenlijk’ heel sportief maar hebt al twee maanden niet hardgelopen, en je houdt ‘eigenlijk’ veel van lezen, maar hebt in 2013 voor het laatst een boek uitgelezen. En eerlijk gezegd: in dat lange krantenartikel over de beste boeken voor deze zomer ben je alleen begonnen. Na een halve bladzijde ben je doorgebladerd.
Maar is dat erg? Nee. Houd jezelf niet langer voor de gek en accepteer dat je niet genoeg tijd maakt voor lezen. Inderdaad: maakt, niet hebt. Geniet op vakantie van de boeken die je zélf wil lezen. Ook als dat Het Diner van Herman Koch is, of de nieuwste van Tatiana de Rosnay. Of van eten, uitslapen en zwemmen.

En wil je thuis echt meer gaan lezen? Verstop dan de afstandsbediening en koop een e-reader. Niets zo bemoedigend als “je hebt al 27% gelezen” in beeld, of de reading life awards die mijn e-reader uitreikt. (“Proost! Je hebt vijf keer gelezen tijdens het Happy Hour: 18.00-22.00.”) Echt, ik kan het iedereen aanraden. Bijna zo leuk als vakantie.

 

Cartoon Verwey

Advertenties

Een gedachte over “Lezen zonder schuldgevoel

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s