Bestrijd je keuzestress

Het kabinet presenteert vandaag een lijst met eerlijke kledingmerken. Zo kun je zien waar je wel en niet kunt winkelen met schone handen.

Niet alleen handig voor liefhebbers van het milieu en mensenrechten, het biedt ook houvast voor de shoppers onder ons met keuzestress. Het beperkt simpelweg de opties.
In zijn boek ‘De paradox van keuzes’ heeft Barry Schwartz mensen beschreven voor wie kiezen niet ‘even een knoop doorhakken’ is, maar eindeloos twijfelen en daarna niet tevreden zijn. Schwartz noemt ze maximaliseerders.

Kledingrek2Maximaliseerders, zo zegt hij, streven naar de allerbeste koop. Als ze een jurkje zoeken willen ze alle mogelijkheden bekijken om zich ervan te verzekeren dat ze geen miskoop doen. Op zich niets mis mee; als niemand dat meer zou doen zouden Asos, Zalando en andere vergelijkingssites wel kunnen opdoeken. Maar als ze eindelijk hebben gekozen voor dát ene leuke jurkje blijven ze piekeren over mogelijkheden die ze nog niet hebben gezien. Uiteindelijk zijn ze toch vaak teleurgesteld.

Misschien had ik een betere beslissing kunnen nemen… Toch het bonnetje nog maar even bewaren.

Schwartz beschrijft een alternatief voor maximaliseren: een ‘genoegennemer’ te zijn, iemand die tevreden is met zijn keuze omdat hij die goed genoeg vindt. Je kunt nog steeds kritisch zijn, maar als je iets hebt gevonden wat aan je eisen voldoet blijf je niet malen en heb je geen spijt. In een wereld met meer opties dan je kunt bevatten geeft dat rust.

Ook president Obama heeft last van keuzestress, zo valt vandaag te lezen in de New York Times.

There is time, too, for fantasy about what life would be like outside the White House. Mr. Emanuel, who is now the mayor of Chicago but remains close to the president, said he and Mr. Obama once imagined moving to Hawaii to open a T-shirt shack that sold only one size (medium) and one color (white). Their dream was that they would no longer have to make decisions.

During difficult White House meetings when no good decision seemed possible, Mr. Emanuel would sometimes turn to Mr. Obama and say, “White.” Mr. Obama would in turn say, “Medium.”

Barry SchwartzBen je al anderhalf uur filters aan het aan- en uitklikken omdat je op zoek bent naar dat ene perfecte paar schoenen? Of heb je dat jasje al drie keer gepast en toch weer teruggehangen, want wie weet wat je nog tegenkomt in een andere winkel? Doe als Obama en ga voor een simpel wit t-shirt. Maat M. Of, nog beter: twijfel niet langer en loop naar de boekhandel voor het boek van Barry Schwartz.

Advertenties

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s